Schimmels en Gezondheid

Hoe gevaarlijk zijn schimmels voor de gezondheid?

Schimmels zijn overal, maar niet alle schimmels zijn gevaarlijk voor de gezondheid. Toch kunnen bepaalde typen schimmels wel degelijk schadelijk zijn, denk bijvoorbeeld aan de rode schimmel (de Serratia Marescens). Deze schimmel kan irritatie aan de ogen, de huid en de longen geven. Ook andere schimmels, bijvoorbeeld de zwarte schimmel, kan irritatie veroozaken.

Advertenties

Waar komen schimmels voor?

Schimmels komen overal voor. Denk bijvoorbeeld aan de keuken, de badkamer maar ook in je slaapkamer. Schimmels zweven als het ware door de lucht. De pollen van de schimmel kan, eenmaal op een geschikte voedingsbodem, gaan ontpoppen tot een schimmeldraad. De schimmel voedt zich, en breidt zich uit over de oppervlakte. De schimmeldraden kunnen bijna overal doorheen en nestelen zich snel. Wanneer de schimmel op een bepaald groeiniveau is gekomen, verspreid de schimmel sporen. Deze sporen, de ”zaadjes” van de schimmel, zijn niet goed voor de gezondheid.

Symptomen van schimmel irritatie

Welke symptomen krijg je als je last hebt van schimmels in huis? In de badkamer ben je vaak niet zo heel erg lang, de irritatie die je daar oploopt zal gering zijn. Toch kunnen schimmels zich ook goed nestelen in bijvoorbeeld de slaapkamer en in de keuken. De slaapkamer is een plek waar je liever geen schimmels hebt. De schimmels zitten vaak boven het raam, daar waar water condenseert op de oppervlakte. De schimmels kunnen op die plek goed groeien. In hoekjes en kiertjes zitten vaak ook schimmels.

Mensen die stevig reageren op schimmels in huis reageren vaak alsof ze ergens allergisch voor zijn. Rode en jeukerige ogen, niezen en jeuk zijn vaak de symptomen die worden gezien. Ook kortademigheid en hoesten kan optreden. De sporen die je inademt zorgen voor een afweerreactie in het lichaam. Die gevolgen van die reactie lijken sterk op een allergische reactie.

Symptomen na blootstelling van zwarte schimmels

Ben je blootgesteld aan de sporen van zwarte schimmels, dan kan het zijn dat je jeuk ervaart. Je ogen kunnen rood zijn, en je kunt een misselijk gevoel krijgen. Een aantal symptomen kunnen zijn:

  • Jeukerige ogen, het lijkt op een allergie
  • Brandend gevoel op de huid
  • Maagproblemen, misselijkheid
  • Nierproblemen
  • Blaasproblemen en infecties

Het is belangrijk om bij heftige symptomen altijd even de huisarts te raadplegen. Normaal gesproken verdwijnen de symptomen weer als de schimmels zijn verwijderd. Bij een verzwakt afweermechanisme kunnen schimmels meer schade aanrichten.