Effectief schimmels bestrijden

Hoe verwijder je schimmels uit de badkamer?

Eenmaal schimmels in de badkamer is het beter om zo snel mogelijk te werk te gaan. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt om de schimmel te verwijderen. De meeste schimmels zijn vrij onschuldig en kunnen weinig kwaad, maar er zijn ook schimmels die veel hardnekkiger zijn en die wel degelijk schade kunnen aanrichten. Mensen met een verzwakte gezondheid moeten extra oppassen.

Gebruik een middel tegen schimmel

Het meest doeltreffend is het gebruik van een middel tegen schimmels. De middeltjes zijn vaak gewoon in de supermarkt te koop en werken vaak effectief. Wel is het belangrijk om goed uit te kijken waar je sprayt met deze schoonmaakmiddeltjes. Er zit veelal een bleekmiddel in die, eenmaal op een oppervlakte gespoten waar je het niet wilt hebben, een nare vlek achterlaat. Pas dus goed op met het gebruik. Een aantal merken zijn:

  • HG schimmel vocht en weerplekreiniger
  • XG2 schimmel en aanslagreiniger
Schimmelverwijderaar tegen schimmel voor muur, badkamer, behanghout, voegen – 500ml met borstel

Beide schoonmaakmiddelen zijn zeer penetrant waardoor het aan te raden is om de badkamer minstens een aantal uren niet te gebruiken.

Voorkomen is beter dan genezen

Zoals we weten is het altijd beter om te voorkomen dan te moeten genezen. Dat geldt ook voor schimmels in de badkamer. Het is altijd belangrijk om goed te ventileren en de badkamer schoon en droog achter te laten na gebruik. Doe je dit niet, dan heb je binnen de kortste keren schimmels tussen de voegen en soms zelf op het plafond. Een stappenplan om een schimmelvrije badkamer te krijgen is:

  • Droog de badkamer / natte cel zo goed mogelijk af. Dit klinkt al veel werk, maar als je er een route van maakt valt het reuze mee. Met een trekker kun je de muren droog maken. De wanden van de douchecabine kun je ook met een trekker drogen.
  • Doe een raampje open na gebruik van de douche. Er komt veel vocht en warmte vrij waar schimmels heel goed op kunnen groeien. Je kunt ook een ventilatiesysteem / afzuigingssysteem installeren, maar dat is vaak meer werk en is duurder.
  • Doe de verwarming aan in de badkamer. Dit klinkt tegenstrijdig, want warmte is juist wat schimmels willen. Toch kan het schimmelvorming voorkomen. Warmte zorgt ervoor dat de oppervlakten sneller drogen waardoor de groei van schimmels wordt vertraagd.

Moet je chloor gebruiken tegen schimmels?

Schimmels kunnen niet goed tegen zuren, maar ook niet goed tegen chloor (base). Chloor zorgt er eigenlijk voor dat de oppervlakte waar de schimmel zich bevindt een beetje week wordt. Hierdoor verliest de schimmel z’n grip en is het makkelijk te verwijderen. Belangrijk is om niet zomaar chloor te gebruiken. Chloor is een zeer hardnekkig middeltje en kan lelijk vlekken achterlaten.

De schimmel zit in de muur, je bent te laat

Zie je zwarte schimmels groeien in de badkamer? Wees er dan op tijd bij want als de schimmel eenmaal in de muur of plafond is doorgedrongen, dan ben je eigenlijk te laat. De schimmel komt dan keer op keer terug. Schimmels kunnen in de muur ”doorgroeien”. Dit betekent dat hoe vaak je het ook schoonmaakt of hoe vaak je er ook over heen verft, dat schimmel steeds weer zichtbaar is.