Rozige schimmel in de badkuip en tegelvoeg

Een rode of rozige schimmel kun je tegenkomen in de badkamer. Deze rozige schimmel, soms ook oranje en rood van kleur, komt vaak in de tegelvoegen voor. Soms ook op de badkamertegeltjes en de randjes van de wastafel. Rozige schimmels kunnen gevaarlijk zijn voor de gezondheid en moeten zo snel mogelijk verwijderd worden. Hoe komt de rozige schimmel in de badkamer en wat kun je doen om deze schimmel te verwijderen?

Een rode of roze schimmel in de badkamer

Schimmels ontstaan als je niet goed ventileert in de badkamer. Dit is soms moeilijk, omdat badkamers in veel gevallen geen ramen hebben die open kunnen. In dat geval is een automatische afzuigsysteem handig, echter werken die vaak niet meer goed in met name oude badkamers. Het resultaat is een schimmelige kamer, ongezond om in te verblijven.

Een rode of roze schimmel is eigenlijk geen schimmel. Het gaat in dit geval om een bacterie genaamd Serratia Marcescens. Deze bacterie is een zeer gevaarlijke bacterie voor de gezondheid van de mens. Je kunt hier serieuze klachten van krijgen in de luchtwegen maar ook in maag en darmen. Ook de huid kan geïrriteerd raken als de huid in contact komt met de rode bacterie. De roze / rode bacterie Serratia Marcescens voedt zich op shampooresten en groeit heel hard als het warm en vochtig is in een ruimte. In de zomer zul je de rode bacterie daarom vaker tegenkomen in de badkamer.

Is de rode schimmel gevaarlijk?

Het korte antwoord is ja. De rode ”schimmel” genaamd Serratia Marcescens is gevaarlijk voor de mens. Veel mensen spreken over een rode schimmel omdat het lijkt op een schimmel. Het is goed om te beseffen dat het niet gaat om een schimmel maar om een bacterie. Deze bacterie kan gevaarlijker zijn dan de zwarte schimmel die je ook vaak treft in de badkamer. Raak de rode schimmel niet aan!

De schimmels verwijderen in de bakdamer

Je kunt op een vrij makkelijke manier schimmels verwijderen. De rode bacterie / shimmel verwijder je met schoonmaakproducten. Zorg dat je badkamer hygiënisch blijft. Dit betekent dat shampoo en zeepresten moeten worden verwijderd uit de badkamer / douchebak en wastafel. Als je dit laat zitten en het is warm en vochtig, dan is de kans groot dat de rode bacterie gaat groeien.

Gezondheidsklachten door de rode schimmel

Welke klachten kun je krijgen als je de rode bacterie / schimmel tegenkomt in de badkamer? Ten eerste kun je luchtwegproblemen ontwikkelen. Daarnaast kun je allerlei irritaties oplopen op huid, ogen en oren. Het meest ernstige is als je de rode bacterie per ongeluk doorslikt. Bijvoorbeeld als je deze bacterie op je vingers / handen krijgt en even aan je mond krabt of in je mond zit. Het kan snel gebeuren, zonder dat je het doorhebt.

Wanneer de bacterie in je maag / darmkanaal komt, kan het groeien en schade aanrichten. Denk bijvoorbeeld aan maagproblemen, darmproblemen en blaasproblemen. De rode bacterie kan flinke schade aanrichten, je moet dit nooit onderschatten. Vaak leg je de link niet met de gezondheidsklachten die je ervaart en de rode bacterie in de badkamer. Het is daarom heel belangrijk om de bacterie te verwijderen, als je deze tegenkomt in de badkamer / douchebak of wastafel. De bacterie is met name gevaarlijk voor kinderen die nog niet altijd even goed de persoonlijke hygiëne onder de knie hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s