irritatie aan de ogen door schimmels

Kun je irritatie aan de ogen ontwikkelen door schimmels in de badkamer? Veel mensen voelen wel eens jeuk en andere irritaties in en rond de ogen. Ook de huid rondom de ogen kan irriteren. Je gaat wrijven in de ogen, je ogen kunnen traanvocht produceren en je kunt rode ogen krijgen. Soms kunnen je ogen dichtzitten met pus of je krijgt plakkende ogen. Wat is de rol van schimmels en irritaties aan de ogen? Hebben de schimmels in de badkamer hier mogelijk iets mee te maken?

Schimmels in de badkamers kunnen oogirritaties veroorzaken

Je staat er misschien niet bij stil, maar de zwarte schimmels in de badkamer kunnen schade aanrichten. Schimmels moeten daarom altijd zo snel mogelijk worden verwijderd. Toch laten veel mensen de schimmels in de badkamer zitten en hopen dat ze dan vanzelf wel verdwijnen. Dit gebeurt bijna nooit. Schimmels gaan niet vanzelf wel. Wanneer de badkamer warm en vochtig is, kunnen schimmels zich goed nestelen op met name het plafond en de badkamertegeltjes. Denk ook aan de voegen en randjes. Overal waar water goed kan condenseren, kunnen schimmels groeien. Wanneer er veel schimmels aanwezig zijn, kunnen deze schimmels oogirritaties veroorzaken.

Een hoge concentratie aan schimmels in de badkamer

Overal zij de sporen van schimmels aanwezig, maar in de badkamer zijn de omstandigheden vaak zo goed, dat de schimmels met name daar groeien. Wanneer je schimmels op het plafond ziet groeien, is de concentratie van schimmelsporen heel hoog. De lucht in de badkamer bevat dus heel veel sporen. Deze sporen adem je in en vallen op je huid, je ogen en in je oren. Daar kunnen schimmels gaan groeien en allerlei irritaties veroorzaken.

Schimmelsporen in je ogen

Je ziet schimmelsporen niet, maar ze zijn er wel. Wanneer schimmelsporen in je ogen vallen, gaan je ogen tranen en jeuken. De schimmels kunnen zich ook gaan nestelen in je ogen, al is die kans niet heel groot. In je gehoorgangen is die kans groter. Daar kunnen schimmels zich blijven vermenigvuldigen en kunnen voor een langere tijd jeuk en irritaties veroorzaken. De schimmelsporen in je ogen kunnen lijken op een allergie. Soms denken mensen dat ze last hebben van hooikoorts, terwijl ze feitelijk elke dag weer gebombardeerd worden met schimmelsporen in de badkamer.

Jeuk op de huid door schimmels

Schimmels vallen elke dag op je huid. Het maakt niet uit waar je komt, overal vallen schimmelsporen op. Normaal gesproken is er niets aan de hand, je lichaam ruimt de sporen op. Ook als schimmelsporen in je ogen vallen, is er normaal gesproken niet zoveel aan de hand. De cellen in je lichaam kunnen de schimmels prima opruimen. Wanneer je lichaam echter verzwakt is of wanneer je een ziekte hebt, kan dat anders aflopen. Je lichaam kan dan niet goed de schimmels opruimen. In sommige gevallen winnen de schimmels en blijven groeien. Je kunt dan veel gaan hoesten, jeuk krijgen op de huid, tranende en rode ogen ontwikkelen en jeuk krijgen in de gehoorgangen.

Tranende ogen door schimmels

Je lichaam probeert schimmelsporen tegen te gaan door de ogen te laten tranen. Op die manier worden sporen uit je ogen gespoeld. Dit kan tijdelijk werken, maar in ruimtes waar de concentratie schimmelsporen extreem is, helpt dat niet meer. De ogen blijven tranen, de ogen blijven jeuken en rode ogen blijven zich ontwikkelen. Het is altijd belangrijk om schimmels goed te verwijderen uit de badkamer. Wanneer er heel veel schimmels aanwezig zijn, is het soms noodzakelijk om hele wanden te verwijderen. Schimmels kunnen namelijk in het materiaal groeien. Je kunt dan poetsen wat je wilt, je verwijdert de schimmel niet meer als deze in de muur is gaan groeien.

Wanneer rode ogen en irritaties aan de ogen blijven bestaan, en de schimmels in de badkamer zijn verwijderd, dan is het altijd verstandig om de huisarts te bezoeken. Het kan zijn dat er dan iets anders aan de hand is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s