5 tips tegen schimmel in de douche

Heb jij last van schimmels in de douche? Dan heb je mogelijk een probleem met de afzuiging in de badkamer. Schimmels groeien goed als het warm en vochtig is. Wat moet je doen om schimmels in de badkamer te verwijderen en hoe voorkom je de groei van schimmels en zwarte weerplekken in de douche en badkamer?

Tip 1: lucht de badkamer goed door

Belangrijk is om altijd de badkamer na het douchen goed door te luchten. Je kunt natuurlijk ook een automatische afzuiging installeren zodat de warme lucht vanzelf uit de badkamer wordt gezogen. Een raam openzetten helpt ook. Koude en frisse lucht komt dan binnen, warme en vochtige lucht gaat naar buiten. Door het verversen van lucht krijgen schimmels minder kans om te groeien in de badkamer.

Tip 2: maak de badkamer en douche droog

Na het douchen kun je de badkamer het beste droog achterlaten. De badkamertegeltjes bijvoorbeeld. Maak ze droog met een trekker en probeer zoveel mogelijk hoekjes en oppervlakten droog te maken met een handdoek. Hoe meer je droog maakt na het douchen, hoe kleiner de kans op schimmels. Met name zwarte schimmels ontstaan snel als het warm en vochtig is in de badkamer.

Tip 3: maak de douche regelmatig schoon

Het is belangrijk om de douche / badkamer regelmatig schoon te maken. Door de douche te reinigen, maak je schimmels onschadelijk. Daarnaast zijn gereinigde oppervlakten ook minder aantrekkelijk voor schimmels om op te groeien. Het is dus belangrijk om de badkamer goed schoon te houden. Je kunt de badkamer en douche met veel verschillende schoonmaakproducten reinigen. Het beste is om een speciaal middeltje te gebruiken dat schimmels kan doden.

Tip 4: gebruik schimmel werende materialen in de badkamer

De materialen in de badkamer kunnen veel uitmaken of je wel of geen schimmels krijgt. Sommige materialen zoals hout zijn vatbaar voor schimmelvorming. Hout lijkt mooi in de badkamer, het ziet er stijlvol uit, maar het is ook een broedplaats voor schimmels. Grijze / zwarte schimmels houden van hout en kunnen snel groeien op het materiaal. Ook plafonds met een niet schimmel dodende verf kunnen vatbaar zijn voor schimmelgroei. Je ziet dan zwarte puntjes op het plafond verschijnen die langzaam steeds groter worden. De schimmels voeden zich met de verf op het plafond.

Tip 5: gebruik een ontvochtiger in de badkamer

Een ontvochtiger kan helpen om schimmels tegen te gaan. Een ontvochtiger haalt de vocht uit de lucht en vangt deze op in een bak. Je kunt het water vervolgens wegspoelen. Met een ontvochtiger heb je veel minder last van schimmels en blijft de lucht veel droger. Een ontvochtiger kan handig zijn als ventilatie niet lukt in de ruimte. Soms heb je gewoon geen raam en is een automatische afzuiging niet aanwezig of te duur. Je kunt in dat geval dus een ontvochtiger aanschaffen en deze in de ruimte plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s