Kalknagels van schimmels in de badkamer

Kun je een schimmelnagel of een kalknagel krijgen van schimmels in de douche of badkamer? Schimmels zitten overal, met name op warme en vochtige plekken zoals de badkamer. Kun je na een bezoek van de badkamer een kalknagel krijgen? Wat moet je doen om een schimmelnagel tegen te gaan en hoe voorkom je een schimmelnagel? Zijn de schimmels in de badkamer verantwoordelijk voor de schimmels op je tenen, je voeten en je nagels?

Kalknagels zijn schimmelnagels

Het is goed om te beseffen dat kalknagels eigenlijk schimmelnagels zijn. Kalknagels zijn dus niet nagels waar bijvoorbeeld te veel kalk in zit. Je krijgt een kalknagel dus niet van voeding. Een kalknagel is een nagel die is geïnfecteert met een schimmel. De schimmel heeft zich in je nagel geneseteld en is daar flink gaan groeien. Je kunt een kalknagel herkennen aan de verdikking en de verkleuring van de nagel. De nagel wordt geel/bruin, is verdikt en ruikt (stinkt).

Een schimmelnagel oplopen in de badkamer

Schimmelnagels kun je overal oplogen maar de badkamer is een populaire plek. Waarom? In de badkamer lopen mensen vaak met blote voeten. Dit betekent dat als bijvoorbeeld je huisgenoot een kalknagel heeft, hij/zij de schimmels makkelijk kan verspreiden in de badkamer. Je loopt er immers met blote voeten. Een schimmelnagel is bijzonder besmettelijk, je hebt dus snel en makkelijk de schimmel opgelopen. Het duurt niet lang voordat je de effecten van de schimmel gaat merken. De nagel verkleurt, wordt dik en lijkt te ”verkalken”.

Zijn de schimmels op de muur verantwoordelijk?

De zwarte schimmel of de zwarte stipjes die je op het plafond, kitrand of muur tegenkomt in de badkamer zijn niet verantwoordelijk voor een kalknagel. Deze schimmels zijn van een ander soort en veroorzaken geen schimmelnagel. Wel kunnen deze schimmels schadelijk zijn voor de gezondheid. Met name zwarte schimmels kunnen de longen beschadigen, het is daarom belangrijk om deze schimmels op een veilige manier te verwijderen.

Rode schimmels kun je ook tegenkomen in de badkamer. De rode schimmel is echter geen schimmel maar een bacterie en groeit heel hard tijdens warme dagen. De bacterie voedt zich met restjes shampoo en huidschilfers en vind je vaak op de tegeltjes of in de douchebak. De rode bacterie is schadelijk voor de gezondheid, je moet de bacterie dus ook zo snel mogelijk veilig verwijderen.

Hoe voorkom je kalknagels?

Kalknagels voorkom je door de badkamer goed te reinigen. Schimmels zitten in principe overal, maar ze krijgen geen kans op oppervlakten waar ze zich niet goed kunnen voeden. Maak de badkamer dus ook regelmatig goed schoon en verwijder vuil, huidschilfers en shampoo resten. Toch kun je er soms niets tegen doen, hoe schoon de badkamer ook is. De schimmel verantwoordelijk voor schimmelnagels is namelijk bijzonder besmettelijk. Je kunt de schimmel ook oplopen als je bijvoorbeeld schoeisel deelt en zelf als je samen in bed ligt en de voeten elkaar raken.

Middeltjes tegen schimmelnagels

Als eerste is het belangrijk om nooit schoonmaakproducten te gebruiken bij schimmelnagels. Dit helpt niet en is schadelijk voor de huid, de nagels en de voeten. Gebruik dus nooit een agressieve schoonmaakmiddel, dit helpt niet! De schimmel zit niet op de nagel, maar heeft zich daadwerkelijk in de nagel genesteld. Je kunt de schimmel dus ook niet wegkrabben of wegpoetsen. Je hebt een speciaal middeltje nodig dat in de nagel trekt en de schimmel van binnen in de nagel dood.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s