Kun je een schimmelinfectie krijgen van schimmels in de douche?

Schimmels in de badkamer zitten meestel op het plafond of tussen de badkamertegeltjes. Je zou dan denken dat deze schimmels niet op de huid of ander materiaal kan groeien. Toch kunnen schimmels ook op het menselijk lichaam groeien. Vaak zitten ze dan op de voeten, tussen de tenen of op de nagels. Als schimmels op en in de nagels groeien spreek je van een schimmelnagel / kalknagel. Schimmels kunnen ook tussen de tenen groeien, dan spreek je van zwemmerseczeem of voetschimmel. Hoe voorkom je voetschimmel in de douche en badkamer?

Zijn alle schimmels gelijk?

Niet alle schimmels zijn aan elkaar gelijk. De schimmels die je op het plafond van de badkamer ziet zijn bijvoorbeeld anders dan de schimmels die in nagels kunnen groeien. Je hoort het inderdaad goed, een kalknagel is eigenlijk een schimmelnagel! De schimmels veroorzaken een vies uitziende nagel die heel besmettelijk is. Schimmelnagels / kalknagels kun je snel oplopen in het zwembad, maar ook in je eigen badkamer. Er zijn miljoenen soorten schimmels, maar de één is veel besmettelijker dan de ander. De schimmel die kalknagels veroorzaakt is heel besmettelijk. Ook zwemmerseczeem wordt veroorzaakt door een schimmel en is zeer besmettelijk. Deze schimmel kun je makkelijk oplopen in je eigen badkamer.

Schimmels zie je altijd?

Sommige schimmels zijn goed zichtbaar. De zwarte waas, de zwarte puntjes en de rode gloed in de badkamer zijn vaak schimmels of bacteriën. Ze groeien op tegeltjes, tussen voegen, op kitnaaden en op het plafond. Soms ook in en rondom de wasbak en bij het raam. Schimmels groeien vaak daar waar het oppervlakte kouder is dan de omgeving. Hier condenseert de lucht namelijk waardoor het vochtig wordt en een ideale ondergrond vormt voor de schimmel. Deze schimmels kunnen uiteindelijk uitgroeien tot een grote kolonie en zichtbaar worden. Schimmels die op je huid / nagels groeien zijn vaak op een andere manier zichtbaar. Vaak is de huid beschadigd zoals je ziet bij zwemmerseczeem.

Zwemmerseczeem of zwemmersjeuk

Jeuk, pijn en een beschadigde huid kunnen tekenen zijn van zwemmerseczeem of zwemmersjeuk. Je loopt dit op in het zwembad, maar het kan niet zo goed worden opgelopen in de badkamer. De oorzaak is een schimmel die zich in je huid heeft genesteld. Je kunt de schimmel ook heel makkelijk oplopen in bijvoorbeeld een badkamer van een hotel. De schimmel is zeer besmettelijk en de klachten zijn zeer vervelend. Jeuk wordt vaak genoemd, maar ook pijnlijke steken, rode gloed op de huid en een vieze geur. De schimmels die zwemmerseczeem veroorzaken is een andere schimmel dan die je op het plafond van de badkamer ziet. Ga nooit met schoonmaakmiddelen zwemmerseczeem bestrijden. Ga altijd naar de dokter als je zwemmersjeuk, zwemmersoor of zwemmerseczeem (voetschimmel) hebt opgelopen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s