Ventileren tegen schimmels

Hoe moet je goed ventileren tegen schimmels in de badkamer? Veel nieuwe huizen zijn zo goed geïsoleerd dat er al snel schimmels optreden in natte, warme kamers. De badkamer is natuurlijk het meest berucht en is de plek waar de schimmel goed kan gedijen. Ventileren is belangrijk, maar kan in sommige gevallen ook juist voor meer schimmels zorgen. Hoe dat zit lees je hier.

Huizen zijn soms te goed geïsoleerd

Een goed geïsoleerd huis is fijn en milieuvriendelijk. Toch is het niet altijd even goed voor de ventilatie. Dit kan grote gevolgen hebben voor de kwaliteit van het lucht dat je inademt. Schimmels kunnen snel ontstaan op plekken waar er weinig ventilatie is, denk bijvoorbeeld aan de keuken, badkamer en kelder. Ook in de slaapkamer kan schimmel ontstaan doordat mensen veel vocht verliezen tijdens het slapen. Als het vocht geen kant op kan, kan het neerslaan op koude oppervlakten waardoor de schimmel weer makkelijk kan groeien. Het is daarom belangrijk om goed te ventileren, óók in slaapkamers.

Ventileren kan ook voor schimmel zorgen

Wanneer er veel wordt geventileerd kan lucht van buiten tegen oppervlakten aanslaan. Denk bijvoorbeeld aan lucht dat binnenkomt via de slaapkamerraam en neerslaat tegen een andere raam in een andere ruimte waar geen raam openstaat. Op die manier condenseert de lucht en worden er waterdruppeltes gevormd. Dit is een ideale ”broedplek” voor schimmels. Veel ventileren is dus niet altijd aan te raden. Ook in de badkamer kan veel ventileren niet altijd goed zijn. Wil je toch ventileren, doe dat dan kort zodat overtollig damp verdwijnt uit de badkamer.

De Longhi Luchtontvochtiger

Een luchtontvochtiger aanschaffen

Ieder huis zou meerdere luchtontvochtigers moeten aanschaffen tegen overtollig vocht. Een luchtontvochtiger haalt water (vocht) uit de lucht en slaat dat op in een bak. Op die manier daalt de luchtvochtigheid van de ruimte waar het apparaat staat. De luchtontvochtiger kun je gebruiken met de ramen dicht. Zo laat je ook geen kou binnen en verklein je de kans dat er water / condensvorming ontstaat bij ramen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s