Hoe verwijder je zwarte schimmels in de badkamer?

Veel mensen hebben kleine zwarte stipjes op het plafond in de badkamer. Soms zijn de stipjes klein, soms zijn de zwarte puntjes groot en beslaan ze een grote oppervlakte. Zwarte schimmel komt vaak voor in natte en vochtige ruimtes. Hoe reinig je de oppervlakte waar zwarte schimmel zich bevindt? Hoe maak je de badkamer schoon van schimmel?

Badkamerschimmels reinigen

Schimmels en de badkamer horen een beetje bijelkaar. De meeste mensen weten wel hoe dat komt. De warme temperaturen en de luchtvochtigheid zorgen ervoor dat schimmels zich makkelijk kunnen hechten aan de oppervlakte en makkelijk kunnen groeien. Schimmels komen uit schimmelsporen die door de lucht zweven. Eenmaal op een oppervlakte geland waar ze van kunnen leven, zullen ze groeien. Ook de zwarte schimmel kan makkelijk uitgroeien tot een grote kolonie van schimmels. Het reinigen van de zwarte schimmel in de badkamer is een delicaat proces. Je wilt de oppervlakte niet verder verontreinigen, maar je wilt wel van de schimmel af. Hoe doe je dat?

Water en een doek gebruiken tegen schimmel

Je kunt de zwarte schimmels proberen weg te vegen met water een doek. Gebruik altijd een mondkapje als je schimmels probeert te verwijderen uit de badkamer. De schimmels komen los als je er over veegt met bijvoorbeeld een borsteltje. De schimmels komen dan in de lucht die jij weer inademt. De schimmels kunnen dus in je longen terecht komen en dat kan weer leiden tot irritatie en soms zelfs nare infecties. Draag dus altijd een mondmasker als je met schimmels te maken hebt. Een doek en water kan goed helpen tegen schimmels op makkelijk schoon te maken ondergronden. Helaas zit de schimmel vaak op een plek waar je niet zo makkelijk bij kunt komen of op een plek die niet goed te reinigen is met water en doek. Wat moet je dan doen?

Een borsteltje gebruiken om schimmels weg te poetsen

Een oude tandenborstel kan goed helpen tegen schimmels. Let wel op dat je altijd een kapje draagt over je mond en neus. Het is heel belangrijk om dit goed te doen, ga er niet te dicht bijstaan en wees geduldig. Ga niet hard over de oppervlakte poetsen want je kunt de verflaag onder de schimmel aantasten, maar nog veel erger is als er ineens heel veel schimmel in de lucht terecht komt. Het dikste kun je wel wegpoetsen met een oude tandenborstel. De plek wordt dan minder zwart, eerder een beetje grijs van kleur. Als je dat ziet, heb je al veel schimmels weggepoetst.

Gebruik een speciaal middeltje tegen de schimmel

Er zijn veel reinigingsproducten te koop tegen schimmels. Denk bijvoorbeeld aan antischimmelproducten van HG. Je kunt het product beter niet direct op de schimmel spuiten, als de schimmel bijvoorbeeld op het plafond zit. Het product tast namelijk de ondergrond aan en bleekt de oppervlakte. Je zult dan een lelijke vlek krijgen die nadien alsnog geverfd moet gaan worden. Je kunt beter het product op een oude doek sprayen en deppen op de plek waar de schimmel zit. Op die manier reinig je de plek waar de schimmel zit, maar tast niet (tot minder) de ondergrond aan.

Andere schoonmaakproducten tegen schimmels

Schimmels laten zich niet zomaar verwijderen. Je kunt schimmels proberen te reinigen met gewone zeep of een allesreiniger, maar in de meeste gevallen gaat dat niet werken. Schimmels moeten speciaal gereinigd worden met antischimmelreinigers. Hier zit bleek in waar de schimmel niet goed tegen kan.

Hoe voorkom je schimmels in de badkamer?

Het is altijd veel beter om te voorkomen dat je schimmels in de badkamer krijgt. Hoe je dat doet is vrij simpel. Ga zoveel mogelijk luchten met verse lucht. Doe een raam open na het douchen en maak de natte cel droog. Douchebakken reinigen, gebruik een trekker om de wanden droog te maken. Hoe meer vocht je vewijdert, hoe beter en hoe minder snel schimmels zich kunnen nestelen. Het is daarnaast ook mogelijk om een automatische luchtontvochtiger aan te schaffen en deze te plaatsen in de badkamer. De luchtontvochtiger haalt direct overtollige vocht uit de lucht. Op die manier krijgen schimmels ook geen kans om te groeien.

De Longhi Luchtontvochtiger

Ventileren tegen schimmels

Een goedkope manier om de schimmel tegen te gaan is luchten van de badkamer. Het is daarom ook altijd raadzaam om een raam in een badkamer te plaatsen. Een mechanische afzuiging kan ook helpen tegen schimmels. Een luchtontvochtiger werkt ook goed, alleen betaal je daar wel een prijs voor. Het fijne aan een luchtontvochtiger is wel dat je het apparaatje ook in de winter goed kunt gebruiken. Op die manier hoef je niet een raam te openen in de winter waardoor er koude lucht naar binnenkomt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s