Zwarte puntjes op het plafond

Wat zijn toch die zwarte puntjes of vlokjes op het plafond? Vaak zie je in de badkamer of in de douche zwarte vlekjes of puntjes ontstaan. Deze vlekjes zijn schimmels en hechten zich makkelijk aan het plafond. De meeste mensen hebben latex op het plafond. Dit is een ideale ondergrond voor schimmels om aan vast te hechten. Binnen de kortste keren heb je alles onder de schimmel zitten. Waar moet je op letten bij zwarte puntjes of zwarte vlekjes op het plafond?

De vorming van de eerste schimmel groepen

Overal zweven sporen van schimmels in de lucht. Ook in de badkamer is dat het geval. De sporen vallen op allerlei oppervlakten, bijvoorbeeld op de badkamervloer of op de radiator in de badkamer. Hier gebeurt er niets, de sporen kunnen daar niet uitgroeien tot schimmelvlekjes of schimmel kolonies. Om dat te kunnen doen hebben schimmels voeding nodig. De sporen moeten dus op een voedingsbodem vallen. Het plafond met de latex verf bevat voldoende voedingsbodem voor de schimmel om goed te kunnen groeien.

Advertenties

Waarom op het plafond?

Schimmels groeien vaak op het plafond in de badkamer omdat de schimmels / sporen door het warme lucht omhoog worden gedreven. Douchen genereert warmte en vocht. Lucht in de badkamer en douche gaat omhoog en in die lucht zitten schimmelsporen. De schimmel hecht zich vervolgens vast aan het plafond, vaak in kiertjes en gleuven. Je ziet de eerste schimmelvorming dan ook vaak in de hoekjes van het plafond ontstaan, meestal boven de douche / douchecabine.

Laten zitten of verwijderen?

Schimmels kun je laten zitten. Ze zijn in principe niet schadelijk, echter kunnen sporen uitgroeien tot grote schimmel kolonies. In sommige gevallen groeit de schimmel in het plafond (in de verf). Het is dan eigenlijk te laat om de schimmel te verwijderen, als je bijvoorbeeld over de schimmel heen verft, komt de schimmel vroeg of laat weer terug. Je moet schimmels nooit zonder water verwijderen. Ga dus niet met een oude tandenborstel over de zwarte plekjes vegen.

  • Sporen komen los als je over de zwarte vlekjes veegt.
  • De sporen zweven vervolgens naar andere plekken waardoor je nog meer schimmelvorming kunt krijgen.
  • De sporen kunnen in de longen terecht komen. Dit is schadelijk voor de gezondheid.

Moet je de zwarte puntjes verwijderen met een spray?

Je kunt de zwarte vlekjes voorzichtig verwijderen met een doek en speciale spray tegen schimmels. Wees je er wel van bewust dat de zwarte puntjes een lelijke vlek kunnen achterlaten. Daarnaast zit in antischimmel spray vaak bleekmiddel wat de latex of verf op het plafond kan aantasten.

Schimmelverwijderaar tegen schimmel voor muur, badkamer, behanghout, voegen – 500ml met borstel

Zijn zwarte puntjes op het plafond gevaarlijk?

De zwarte schimmelsporen zijn doorgaans niet heel gevaarlijk. Ze kunnen wel voor een reactie zorgen die lijken op een allergische reactie. Je moet dan denken aan rode ogen en hoesten/niezen. Ook is het mogelijk dat je jeuk krijgt bij de ogen en je huid. Sporen van de schimmel zie je niet met het blote oog. Je weet dus niet of er heel veel sporen door je badkamer zweven. Houd er ook rekening mee dat sporen van de ene kamer naar de andere kamer kunnen zweven. Schimmels kunnen dus het hele huis besmetten met sporen.

Hoe verwijder jij de schimmels?

Schimmels verwijderen op het plafond kan een lastige klus zijn. Je wilt de schimmels verwijderen, maar je wilt geen lelijke zwarte vlek achterlaten. Hoe verwijder je dan de vlekjes? Je kunt een doek gebruiken met water en voorzichtig gaan deppen. Mocht er wel een vlek achterblijven, dan komt het er vaak op neer dat je het stukje moet bijverven.

Welke tips heb jij nog om doeltreffend en zonder vlekken van zwarte schimmels af te komen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s