Zwarte schimmels in de douche

De badkamer is misschien wel de meest veelvoorkomende plek waar schimmels zich kunnen manifesteren. Het is er warm en vochtig en de ventilatie is vaak minimaal. Zwarte schimmels komen vaak voor tussen de voegen van de badkamertegeltjes maar ook in de hoekjes van het plafond. Zwarte schimmels kunnen gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Het is daarom belangrijk om deze schimmel snel en doeltreffend te verwijderen uit de badkamer.

Hoe ontstaan zwarte schimmels?

Schimmels otstaan in de badkamer wanneer de omstandigheden optimaal zijn om te kunnen groeien. Je vindt overal schimmelsporen, maar de sporen (daar waar schimmels uitgroeien) kunnen niet overal even goed op groeien. Op jam kunnen schimmels bijvoorbeeld slecht groeien, maar op fruit juist heel goed. In de badkamer kunnen schimmels goed groeien omdat het vochtig en warm is, de ideale plek voor schimmels.

Kleine ontvochtiging Vochtopname Droger Negatieve ionen Luchtreiniger Wit Eu

Wanneer er weinig doorluchting is, de ruimte nat en vochtig én warm is, ontstaan bijna altijd schimmels. Schimmels kunnen op de kleinste restjes overleven, maar ook op muren en op verf. De schimmel kan zich dus bijna overal op voeden. Wanneer de schimmel groeit, zie je een kleur. Vaak is de kleur grijs tot zwart, maar soms ook oranje en groen. Schimmels komen in allerlei kleuren voor.

Zijn schimmels gevaarlijk voor de gezondheid?

Het antwoord op deze vraag is niet altijd even makkelijk, maar doorgaans zijn schimmels niet bevordelijk voor je gezondheid en zeker niet voor je luchtwegen. Schimmels zijn invasief en ”voeden” zich op de bron waar ze groeien. Wanneeer schimmels het lichaam binnendringen, wordt het afweermechanisme van het lichaam geactiveerd die de schimmels opruimt. Wanneer het afweermechanisme van het lichaam niet goed meer werkt, kunnen schimmels wel degelijk gevaarlijk zijn. Sommige schimmels kunnen nare infecties veroorzaken in bijvoorbeeld de luchtwegen, de nieren, de gehoorgangen en maag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s