Schimmels of bacteriën?

Aanslag op de badkamertegeltjes en in de voegen kunnen de vraag oproepen of het schimmels zijn of bacteriën. Vaak gaat het om een type schimmel, maar er kan ook sprake zijn van een bacterie. Bacteriën komen in allerlei kleuren en kunnen in sommige gevallen zelfs gevaarlijker zijn dan schimmels. Wanneer moet je extra opletten als je aanslag vindt in de douche of badkamer?

Rode schimmel of is het toch een bacterie?

De rode waas die je wel eens tegenkomt in de badkamer is bijna altijd afkomstig van een bacterie. Het gaat in dit geval dus niet om een schimmel. Toch denken veel mensen wel dat het om een schimmel gaat. In de volksmond wordt daarom ook altijd gesproken over een rode / oranje en soms roze schimmel in de badkamer. De bacterie komt met name tot ‘leven’ wanneer het warm en vochtig is. De bacterie groeit dan explosief hard, waardoor je binnen een week rode en roze strepen kunt tegenkomen op de badkamertegeltjes en de douchebak.

Schimmels groeien doorgaans op het plafond en de muur

Schimmels zijn anders dan bacteriën. Schimmels groeien met name op plafonds en badkamermuren. Met name daar waar water condenseert. Dit zijn vaak de iets koudere plekken van de badkamer, denk aan de badkamertegeltjes / de voegen en plafond. Het water met de schimmelsporen komen op de plekken terecht en groeien snel. Bij warme temperaturen, bijvoorbeeld bij een tropische week, groeit de schimmel razendsnel. Wanneeer er weinig luchtcirculatie is, groeit de schimmel nog veel sneller.

Zijn schimmels en bacteriën ongevaarlijk?

Schimmels en bacteriën in de badkamer zijn niet ongevaarlijk. Schimmels kunnen schade aanrichtien in de luchtwegen. Daar kunnen ze infecties veroorzaken, maar soms krijg je ook mildere klachten die lijken op een allergie. Schimmels moeten altijd worden verwijderd uit de badkamer, ze verdwijnen niet vanzelf. Bacteriën, bijvoorbeeld de bacterie die de rode waas in de badkamer laat zien, kan ook schadelijk zijn. Raak de besmette delen niet aan en vermijd oog of oorcontact. De bacteriën, maar ook de schimmels, kunnen in het lichaam verder groeien en schade aanrichten. Met name de gehoorgangen kunnen geïnfecteerd raken. Dit uit zich bijvoorbeeld in jeuk en schilfers in de gehoorgangen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s