Rode schimmel in de douche

Rode schimmels zijn eigenlijk geen schimmels. De rode afzetting die je vaak in badkamers tegenkomen zijn bacteriën. Toch worden ze vaak wel schimmels genoemd in de volksmond. De schimmels komen vaak voor in de douche of in de douchebak. Je ziet de rode schimmels vaak omdat de douchebak of douchecabine bij veel mensen wit van kleur is. De rode kleur valt dan extra goed op. Rode schimmels kunnen ook voorkomen in de kitnaad of in de voegen van badkamertegeltjes. Het is belangrijk om rode schimmels snel en doeltreffende te verwijderen.

Rode schimmels kunnen gevaarlijk zijn

Dat rode schimmels (feitelijk dus een bacterie genaamd Serratia marcescens) gevaarlijk kunnen zijn is misschien wel bekend. De schimmel voedt zich met name met shampoo resten, maar ook met dode huidcellen en ander biologische materiaal. Schimmels gedijen extra goed in donkere, natte en warme plekken. Dit is de ideale plek voor de rode schimmel. Wannee rode schimmels de luchtwegen binnendringen, kunnen de longen/blaasjes geïrriteerd raken en soms zelfs geïnvecteerd. Het is daarom belangrijk om rode schimmels snel te verwijderen uit de badkamer.

Een serratia marcescens infectie

De zichtbare bacteriën in de badkamer (de rode / roze strepen of waas) kunnen zeer zeker gevaarlijk zijn voor het menselijk lichaam. Wanneer de bacteriën het lichaam binnendringen, kunnen er infecties ontstaan in bijvoorbeeld de urinewegen, blaas en maag. Ook kan er jeuk ontstaan als gevolg van de bacterie en kunnen er luchtwegproblemen ontstaan. Het is van groot belang om de bacterie snel te verwijderen uit de douche / badkamer.

Schoonmaakproducten met bleek

Een badkamer met een rode schimmel / rode bacterie overwoekering moet grondig worden gereinigd. Je kunt hiervoor het beste een schoonmaakproduct met bleek gebruiken. Bleek dood de bacteriën en verwijdert de rode / roze aanslag op de tegeltjes. Daarnaast is bleek ook goed werkzaam tegen schimmels.

Schimmelverwijderaar tegen schimmel voor muur, badkamer, behanghout, voegen – 500ml met borstel

Warme omgevingen zorgen voor een snelle groei

Bij warm weer ontdekken mensen vaak een roze / rode gloed in de badkamer / douchecabine. Niet zo verwonderlijk, want de bacterie groeit heel erg snel in deze temperaturen. Wil je de groei afremmen, neem dan de warmtebron weg. Veel beter is natuurlijk om de douche / badkamer vaak schoon te maken. Hygiëne is het allerbeste wapen tegen bacteriën. Daarnaast is het ook belangrijk om zoveel mogelijk resten van shampoo te verwijderen uit de douche. Shampoo is een ideale voedingsbron van de bacterie serratia marcescens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s