Oranje schimmels in je badkamer

In de badkamer is het vaak een vochtige omgeving en is de ventilatie minimaal. Dit is de ideale plek voor schimmels om goed te kunnen groeien. Schimmels houden van warme en vochtige plekken, zonder de juiste omgeving kunnen ze namelijk niet goed gedijen. Schimmels komen in allerlei vormen en kleuren voor. Wat moet je doen als je oranje schimmels in de badkamer tegenkomt? Wat kun je doen om deze schimmel te bestrijden?

Hoe groeit de oranje schimmel?

Schimmels zijn zogenaamde eukaryotische organismen en zweven door de lucht. Feitelijk vind je overal wel schimmels, maar lang niet alle schimmelsporen groeien uit tot zichtbare vlokken. Dit komt doordat de meeste oppervlakten niet altijd even gunstig is voor de schimmel. De schimmel sterft als deze bijvoorbeeld op een droge en koude plek landt waar de schimmel niet kan voeden. Wanneer de schimmel op een warme en vochtige plek landt, bijvoorbeeld een kitnaad in de douche of een voeg van een badkamertegeltje, dan kan de schimmel goed groeien.

Is de oranje schimmel gevaarlijk?

De meeste schimmels zijn niet gevaarlijk voor mensen. Schimmels kunnen wel irritatie veroorzaken aan bijvoorbeeld de huid of de luchtwegen. Mensen die een verminderde weerstand hebben of mensen met astma of bronchitis moeten wel uitkijken. Schimmels komen namelijk ook in de luchtwegen terecht. Een zeer kleine dosis van deze schimmelsporen adem je dagelijks in en zijn niet gevaarlijk, maar wanneer je je in een ruimte bevindt met een zeer hoge concentratie van deze schimmel, dan kan dat wel gevaarlijk zijn.

Advertenties

De oranje schimmel is eigenlijk geen schimmel. De oranje schimmel is namelijk een bacterie die groeit wanneer het warm en vochtig is. De bacterie voedt zich op bijvoorbeeld resten van shampoo. De oranje schimmel wordt ook wel de rode schimmel genoemd. Beide typen schimmels zijn bacteriën.

Wat moet je doen als je de oranje schimmel ziet?

Oranje schimmel (dus eigenlijk een bacterie) kom je vaak tegen in de douchecabine. Bij warm weer groeit deze bacterie in grote mate waardoor er een zichtbare kleur tot stand komt. Soms is die kleur meer rood, soms een beetje oranje. De kleur kan ook bruin zijn. Wanneer de bacterie zichtbaar wordt, moet je deze direct verwijderen met een goed schoonmaakproduct. Laat de bacterie niet zitten, want mocht je de bacterie binnenkrijgen, kan het zeker kwaad. In sommige gevallen kun je een infectie oplopen die de nieren, blaas en maag kan aantasten. Houd je badkamer dus hygiënisch schoon met de juiste schoonmaakproducten.

Oranje waas op de badkamervloer

De bacterie die de oranje / rode kleur veroorzaakt vind je bijna altijd alleen op de badkamervloer of in de douchecabine (vloer) en mogelijk de rand van je douchecabine. Heel soms groeit de bacterie ook op de wand van de doucheruimte. De bacterie groeit alleen daar waar voedingsresten zijn, denk aan shampoo, bodygel, scheerschuim en dotten haar / huidcellen. De oranje waas vind je niet op het plafond van de badkamer.

Oranje waas op het plafond onder de badkamer

Het kan gebeuren dat er een oranje waas op het plafond onder de badkamer ontstaat. Ook dan is het vaak geen schimmel maar een bacterie. Er kan sprake zijn van een lekkage van de badkamer. Het water met de bacteriën druppelt dan naar beneden op het plafond van de ruimte onder de douchecabine. Samen met shampoo resten is dit een ideale plek voor bacteriën om te groeien. De bacteriegroei kan hardnekkig zijn en lelijke plekken veroorzaken. Het beste is om het plafond te verwijderen en de lekkage te verhelpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s