Hoe gevaarlijk is de zwarte schimmel in de douche

In natte en warme omgevingen kunnen schimmels zich goed gedijen. Dat weten we, maar wist je ook dat er allerlei verschillende soorten schimmels bestaan? Naast rode, groene en oranje schimmels komen zwarte schimmels of schimmelvlokken ook voor in de badkamer. De zwarte aanslag of zwarte putjes vind je vaak op het plafond, in kieren en hoekjes. Soms lijkt er zelfs witte pluis af te komen. Is zwarte schimmel schadelijk voor de gezondheid?

De zwarte schimmel in badkamers

De meestvoorkomende schimmel in badkamers is de zwarte schimmel (Aspergillus niger of de Stachybotrys chartarum). Deze schimmel verspreid zich snel en in bij ideale temperaturen kan de schimmels ook overal in het huis voorkomen, denk bijvoorbeeld aan de slaapkamer, de keuken en in vochtige kelders. Schimmels zijn een beetje de opruimers van de natuur. Ze hechten zich overal makkelijk aan vast en vinden bijna alles wel ”lekker”. De schimmeldraden kunnen zich makkelijk door bijna elk materiaal dringen en eten het materiaal van binnenuit op. Schimmels zijn zeer effectief en verspreiden zich dus snel, zeker wanneer alle elementen aanwezig zijn. Denk aan vocht, warmte en weinig luchtbeweging.

Bij een verzwakte weerstand gevaarlijk

Schimmels kunnen bijna overal in en op groeien als ze er toevallig op vallen. Op mensenlijk weefsel komen de lichaamscellen snel in actie om de sporen / schimmels te doden. Bij een verzwakte lichamelijke conditie is het lichaam minder goed in staat om de schimmel te vernietigen. Het is daarom heel erg belangrijk dat, wanneer er sprake is van een verminderde conditie of bij ziekte, schimmelige ruimtes worden vermeden. Verwijder schimmels altijd uit de badkamer, schimmels kunnen vanuit de badkamer heel makkelijk in andere ruimtes van het huis komen.

Infecties door schimmels

Zwarte schimmels kunnen infecties veroorzaken bij mensen. Denk bijvoorbeeld aan oorinfecties (otomycosis) veroorzaakt door de zwarte schimmel Aspergillus niger. Mensen met suikerziekte of mensen die veel zwemmen in verwarmde baden moeten extra uitkijken en lopen verhoogd risico. De schimmel gedijd goed in warme ruimtes, de gehoorgangen is daar één van.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s